O poklad pánů z Pernštejna 2023

Letošní ročník již tradiční dobrodružné pochodové hry na motivy středověkých legend o pokladu na hradě Zubštejně jsme pojali jako střediskovou akci. Chtěli jsme, aby se co nejvíce členů našeho střediska sešlo na společné výpravě s přespáním a před táborem se poznali členové, kteří budou v novém roce přecházet do nových oddílů se svými budoucími oddílovými kamarády.

Sraz byl v sobotu 20.5. u bystřické čističky, kde došlo k rozdělení do šesti družin. Jen benjamínci měli sraz u Aušperku, kvůli zkrácené trase. Po cestě plnily družiny různé úkoly, které fungovaly jako nápovědy k získání pokladu, ukrytého někde v útrobách Zubštejnu. Cesta vedla krásnou krajinou podél řeky Bystřičky přes Aušperk a Pivonice. Některé družiny měly trochu problém s orientací, takže dorazily později. Mezitím se na nádvoří Zubštejna ohříval oběd a probíhaly hry na obratnost. Připravená byla střelba z luku, lanové překážky a souboj na kladině. Když se shromáždily všechny družiny, tak přiběhl hraničář, aby sdělil, že hrad obléhají loupeživí rytíři, kteří brání i ukrytý poklad. Rozhořela se velká bitva o hrad, na jejímž konci bylo vítězství skautských družin a nalezení pokladu, sestávajícího z pamětních placek a různých dobrot. Nesmělo chybět společné focení a pak již další zábava.

Večer proběhlo opékání párků k večeři a po setmění stezka odvahy hradem, osvětleným pomocí loučí a svíček. U ohně se hrálo na kytary a všichni pak usnuli v postavených hangárech. Ráno proběhl po snídani závěrečný úklid a pak už se všichni rozjeli do svých domovů. Byla to opět podařená akce, kde jsme měli možnost se navzájem potkat.