Společná výprava s novoměstskými Vlčaty

Víte, že nahlas vyslovené přání má vetší šanci na vyplnění? A mně se takové vyslovené přání splnilo. Před nějakým časem jsem si přál, aby vznikla spolupráce mezi naším oddílem vlčat a sousedním vlčáckým oddílem z Nového Města na Moravě. Přání nabylo podoby společné výpravy, která proběhla 22. – 24. 10. 2023 na bystřické základně Ochoz. Hlavním cílem bylo seznámení se, sdílení informací o způsobu vedení v jednotlivých oddílech a hlavně spřátelení se s vlčaty a vedoucími.
Bystřická vlčata začala výpravu v pátek na klubovně, kde začala program v podobě stanovišť, na kterých pozorovala přírodu, poznávala zvuky lesa a přírodní předměty podle hmatu či suroviny podle vůně. Večer byl zaměřen na deskové hry a jejich vlastní volný program na půdě s oblíbeným názvem Pártychaos. Vedoucí se mezitím věnovali přípravě sobotního společného programu.
V sobotu dopoledne došla novoměstská vlčata z vlakového nádraží a následovalo zahajovací přivítání a dopolední seznamovací hry, kde se mohli kluci navzájem seznámit a dozvědět se něco o sobě. Po obědě a poledním klidu začal odpoledněvečerní program. Jednalo se o společnou bojovku s jejich oblíbenými nerf pistolkami.
Příběh bojovky se odehrává v daleké budoucnosti na planetě Gala XII. Jedná se o nespecifikovanou dobu, protože v tomto čase je již možné cestovat časem a prostorem, proto není důležitá minulost nebo budoucnost. Důležitý je momentální okamžik, teď a tady. Kdysi se Skauti rozšířili o takzvanou skupinu Skautonautů, kteří cestují časem a prostorem a pomáhají bránit pravdu a svobodu celého vesmíru. A naše Vlčata se stala součástí skautonautské skupiny. Na planetě Gala XII se nachází velké množství surovin (kryptonu), které se používají jako pohon do kosmických lodí. Na planetě se nachází 4 velké důlní společnosti, které získávají tyto suroviny. Každá z těchto společností si najala jednu ze skupin Skautonautů, aby jim zajistila bezpečí těžby. Důlní společnosti hlásí krádeže vytěžených surovin a poškozování dolů, proto potřebují zajistit ochranu. Obě smečky vlčat se rozdělily do čtyř smíšených skupin, čímž jsme podpořili možnost spřátelení se navzájem. Každá skupina tvořila 10 vlčat. Skupina dostala za úkol chránit jeden důl s názvy čirý důl – Společnost, zelený důl – Hasa, modrý důl – Hanza, červený důl – Kumpanie. A jak už bývá dobrým zvykem každého dobrého příběhu, aby se mohlo projevit dobro, musí se setkat se zlem. Pátou skupinu tvořili vedoucí v podobě dobrácké obchodní Gildy, která nabízela ve vesmíru potřebné vybavení pro zajištění bezpečí a svobody a také dodávala požadované úkoly pro jednotlivé skupiny.

První část příběhu byla tvořena několika úkoly. Družiny prošly hracím prostorem a zařadily se ke svým dolům. Prvotním úkolem je vytvoření opevnění okolo dolu. Na začátek dostane každá družina 10 kryptonů a musí zajistit opevnění dolu pomocí lan a plachet.
Start bojů, zahájení hry. Od obchodní Gildy dostávají úkol útočit na ostatní obránce a získávat jejich životy. Základní běhací hra Šátkovaná. Kdo získal protivníkův šátek, obdržel krypton (místní platidlo). Postupně se otevřel prodej hadrových a papírových koulí, čímž se i pomalejší jednotky stávaly úspěšnými lovci. Důlní společnost v průběhu bojů domluvila příměří a spolupráci mezi dvěma doly, Smlouvu o neútočení. Skupiny dostávají informaci, že z obchodní Gildy vyráží loupežná skupina s ukradenými surovinami. Úkolem je přepadnout lupiče a zabavit kořist. Loupežná skupina byla vybavena Nerfkama. Získaná kořist obsahovala Jablka a musli tyčinky. Zároveň se otevřel prodej dlouho očekávaných pistolek a nábojů. V poslední fázi dostávají úkol zaútočit na protivníkův důl se snahou obsadit ho.
Po tříhodinové neúnavné běhací akci, za pozvolného stmívání se, došlo k dílčímu vítezství modrého dolu. V daný okamžik byla hra přerušena a přišel čas na sdílení dojmů, plánování strategií a hlavně opékání párků. Po večeři, za přítomnosti absolutní lesní tmy, obdržely jednotlivé doly zprávu od centrální těžařské společnosti, že je obchodní Gilda podvodnou skupinou žoldnéřů, kteří okrádají jednotlivé doly. Úkolem všech dolů je spojit své síly a společně porazit obchodní Gildu, získat všechny její zdroje a vybavení. Po další hodině bitvy za světla čelovek, byla obchodní Gilda rozprášena a vyhnána z planety Gala XII a Skautonautší vítězové mohli za přítomnosti úplného vyčerpání slavit úspěch. Tentokrát se usínalo opravdu dobře a hlavně rychle.
Ráno nás čekal úklid planety. Herním prostorem byl blízký les s plochou 10 000 m2. Mohlo by se to zdát nelehký úkol, ale nikoliv pro dvě smečky. Vlčata vytvořila rojnici a postupně tak vysbírala všechny náboje, koule a všude přítomné odpadky od cizích návštěvníků lesa. Po úklidu klubovny, která nám poskytla skvělé zázemí pro padesátičlennou skupinu, a našem posledním společném nástupu, kde vlčata zhodnotila program jako úspěšný a hlavně zábavný, jsme se s našimi novými přáteli z Novoměstského oddílu rozloučili. Předběžně jsme se domluvili, že bychom si mohli společnou výpravu Dvě smečky příští rok zopakovat. Tak uvidíme, kam až se mohou naše přání dostat.


S pozdravem a stiskem levice za bystřický oddíl vlčat Jiří Koktavý – Kokta

Tento záznam byl publikován v Dvojka . Uložit odkaz do záložek.