Výprava světlušek s rodiči 2023

První výprava skautského roku je již tradičně společná akce vedoucích, rodičů a světlušek a jejich sourozenců, či jiných rodinných příslušníků. Tato událost je velmi důležitá pro obě zúčastněné strany, protože máme možnost se se všemi potkat beze spěchu a v klidu. Z naší strany je vždy snaha, aby se zúčastnili pokud možno všichni vedoucí a rodiče tak mohli poznat, kdo se o jejich děti stará a tvoří program. Zároveň i ti “skautem nepolíbení “ zažijí atmosféru výpravy a dovedou si lépe představit, o čem vlastně skauting je.
Letos jsme po uvážení zvolili trochu jiný koncept. Naplánovali jsme jednodenní výlet na naše skautské tábořiště ve Vojtěchově. V krásném počtu 38 účastníků a dvou psů jsme se sešli v sobotu 23. 9. na vlakovém nádraží v Bystřici nad Pernštejnem, popojeli dvě zastávky do Rovného-Divišova a odtud vyrazili pěšky směr tábořiště. Cesta nám příjemně ubíhala a navzdory předpovědi i počasí nám přálo. Cestou jsme probrali spoustu věcí a poznali se s trochu lépe s novými členy a jejich rodinami. Na tábořišti jsme měli v plánu uvařit pro všechny společný oběd a zahrát si hru, kterou pro všechny připravily naše rádkyně Zina a Banán. Na menu byla gulášová polévka z kotlíku, grilovaný hermelín v popelu a o nečekaný dezert se postarala dvojice našich skautských kamarádek Lenička a Meda, která přivezla nejen čerstvě upečenou buchtu, ale i kytaru a tak jsme zažili nestandardní zpívání u ohně už během přípravy oběda. Světlušky se postaraly o své tatínky i maminky kompletně. Rozdělaly oheň, nachystaly polévku, oloupaly brambory, hermelíny zabalily a okořenily a dokonce rodičům servírovaly i kávu ze samovaru. Po obědě byla připravena hra pro dvojice rodič – světluška. Dvojice musela překonat překážkovou dráhu, během cesty splnit připravené úkoly a to vše na čas. Přeskakování a podlézání laviček ještě šlo, složit zapeklitá slova v tom časovém presu už bylo horší, ale nejvíce nás všechny asi potrápilo hledání klíčů v lahvích s tajuplným a nechutným obsahem. Bez klíče nešel otevřít zámek, který byl nutný k dokončení hry. Povzbuzovali jsme se vzájemně a některé světlušky při fandění dokonce ochraptěly . Všichni se hry zúčastnili naplno a užili si ji. Pak jsme jen stihli pobalit věci, pouklízet a vyrazit na zpáteční cestu na vlak.
Za tým vedoucích mohu říct, že to byl krásný a moc příjemně strávený den. Sešla se nám dobrá parta a my se budeme jen těšit na další setkávání.