krajské kolo Závodu vlčat a světlušek

První červnový víkend naše středisko pořádalo krajské kolo Závodu vlčat a světlušek. Nutno dodat, že se tak stalo po dvouleté odmlce, způsobené omezením kvůli koronaviru. A tak se stalo, že jsme dva týdny po slavnostním otevírání naší nové základny, uspořádali další velkou a významnou akci, jejíž přípravy nebyly jednoduché.

Nakonec jsme se rozhodli, že závod se uskuteční v okolí naší nové základny, místo tradičního Vojtěchova. Nespornou výhodou bylo zázemí a rovněž možnost ukázat naše nové sídlo ostatním hlídkám z kraje. V přilehlém lese Ochozi jsme nakonec přichystali 13 stanovišť, odpovídajících i počtu hlídek. Tím byla zaručena pravidelná rotace hlídek na stanovištích, aby nedocházelo k prodlevám a potkávání hlídek na stanovištích. Ústředním tématem závodu byla putování galaxiemi a celou akci jsme pojali především jako setkání.

Některé hlídky, přijíždějící ze vzdálenějších koutů Vysočiny, přijely již v pátek 3.6. V ten den jsme také připravili většinu stanovišť, označili trať a přichystali přístřešky pro případ předpovídaného deště. V sobotu ráno pak nastalo skautské hemžení kolem základny, která tak zažila pořádný křest ohněm. Byli jsme moc rádi, že se na start závodu postavily i dvě hlídky z našeho střediska, které se postup vybojovaly ze dvou různých základních kol. Nemohli chybět ani zástupci z krajské rady Junáka pod vedení krajského předsedy Bejzy a jeho předchůdce Mana.

Samotný závod zahájil mimozemšťan, který přiřadil jednotlivé hlídky na stanoviště, kde zahájily svůj závod. Mezi nejzajímavější stanoviště patřily galaxie Zvidalis Gigantis, na němž se vyhledávaly informace. Dále planeta Hector, kde hlídky prokazovaly svoji fyzickou zdatnost na lanové a překážkové dráze. A na kulinářské dobrodružství se mohli účastníci těšit na planetě Cafeteria, kde hlídky předváděly své kuchařské dovednosti. Přestože se kolem Bystřice celý den proháněly bouřky, tak po čas závodu se nám naštěstí všechny vyhnuly. Hlídky se snažily prokázat své dovednosti v poskytování první pomoci, pozorovaly okolní faunu a floru, nechyběla tradiční orientace v terénu a táboření. Ale protože krajské kolo klade na účastníky vyšší požadavky, tak se všechny hlídky musely správně vypořádat i s řešením krizových situací, logickými úkoly a správně vyřešit i složitou dopravní situaci. Někomu se dařilo lépe jinému hůře, ale všechny družiny světlušek i vlčat zdárně svůj závod dokončily, za což jim patří velký obdiv. Jejich snaha byla po zásluze odměněna chutným obědem.

Mezitím se na základně mocně počítaly body a stahovaly fotky zachycené doprovodem hlídek po čas závodu. Kluci a holky se po obědě bavili seznamováním a různými hrami. Poté byli všichni svoláni do podkroví herního sálu a tam byly za zvuku táborových písní promítnuty fotky ze závodu. Venku už se chystalo vyhlášení výsledků a předávání cen. To proběhlo za mírného jarního deštíku, který však nikomu ze zúčastněných nevadil. Nejlepšími hlídkami se staly

KATEGORIE VLČAT

1. místo – Citroni (Jihlava)

2. místo – Medvědí letka (Bystřice n. P.)

3. místo – Žlutá (Žďár n. S.)

KATEGORIE SVĚTLUŠEK

1. místo – Vakoveverky (Jihlava)

2. místo – Čytřlístek (Bystřice n. P.)

3. místo – Veverky (Přibyslav)

Postup do celostátního kola si tak zajistily obě hlídky z Jihlavy. Přesto nás velice těšilo umístění našich kluků i holek. Program pokračoval dále zpíváním a opékáním párků u ohně a celý den vyvrcholil průchodem mezigalaktickou hvězdnou bránou a zažehnutím ohňové show, o kterou se postarala skupina Novus Origo z Polné. Skončil tak nádherný den plný přátelského soupeření a pohody. V neděli ráno pak již proběhlo jen sbalení, snídaně, zakončení a odjezd. Děkujeme všem účastníkům závodu, vedoucím na stanovišti i zázemí, doprovodu a našim partnerům za finanční podporu při pořádání této významné akce. Oběma postupujícím hlídkám pak přejeme, aby v celostátním kole dopadly co nejlépe.