Oslavy 90 let skautingu v Bystřici

Rovnou devadesátku jsme my – bystřičtí skauti – bohužel nemohli oslavit v ten pravý čas. Jako mnoho jiného i naše slavení zmařil covid. Nakonec je ale vše špatné pro něco dobré, protože tahle oslava v plné parádě stála za to! Nejenže jsme si připomněli, čím vším si naši bratři a sestry prošli za těch téměř 100 let, oslavovali jsme také současnost a společně se těšili na budoucnost. A ta se zdá být opravdu skvělá. Po letech snažení, kdy jsme různě „lepili“ potřebu nové klubovny, protože ta stará na Lužánkách definitivně dosloužila, mohli 21. května 2022 konečně vůdce našeho střediska Luboš Gável (Upír) a místostarosta Martin Horák přestřihnout pásku u nové skautské základny v ulici K Ochozi. To znamená, že se všech 160 členů našeho střediska může zase společně scházet na jednom místě. Na místě, které sice ještě zaslouží hodně práce, ale té my se nebojíme! A tuhle radost jsme si nemohli nechat pro sebe, to je jasné.

Za celý den se v klubovně vystřídalo opravdu velké množství lidí – stávající i bývalí členové, přátelé, rodiny, ale také veřejnost, která skautům v činnosti fandí. A určitě také spousta lidí, kteří nám v minulosti na opravu základny přispěli. Nejen těm patří naše velké díky! Zaslouží se poděkovat samozřejmě zejména městu Bystřice nad Pernštejnem, které nám budovu k užívání předalo a podílelo se také na její rozsáhlé a nákladné rekonstrukci.
Pro všechny byl připravený celodenní program. Děti určitě ocenily dobrodružnou hru, lanové překážky nebo skákací hrad a trampolínu. K příležitosti výročí byla připravena výstava kronik, fotografií, plakátů, skautského vybavení a dalších artefaktů nebo prezentace Bystřický skauting napříč generacemi. Kouzelný podkrovní sál pak naplnila cestovatelka Markéta „Peggy“ Marvanová se svojí přednáškou o dobrodružných cestách na kole. A co by to bylo za skautskou akci bez ohně, zpěvu a dobrého jídla? No jasně, i na to po setmění došlo! A protože člověk si před sebou pořád musí tlačit nějaké to těšení, my už teď všichni samozřejmě vyhlížíme konec skautského roku, který značí jediné – tábor na Vojtěchově! Ale hledíme i do vzdálenější budoucnosti – minimálně do dalších 90 let plných Kamarádství, Lásky, Elánu a Nezdolnosti. A my to dáme!