Základní kolo Závodu vlčat a světlušek

Dne 9.4. 2022 jsme se zúčastnili základního kola Závodu vlčat a světlušek ve Žďáře nad Sázavou. Sešli jsme se v 6:10 na nádraží v Bystřici a se společností světlušek, jsme se vlakem dopravili do Žďáru. Dokonce i v takto ranních hodinách jsme byli připraveni soutěžit o nejlepší místa a cesta nám utíkala poměrně rychle. Samozřejmě nechyběly ani hry na zabavení a určení strategie na nadcházející závod. Po příjezdu na vlakové nádraží ve Žďáře jsme měli spoustu času do odjezdu MHD k Pilské nádrži, takže jsme se snažili zabavit, aby nám čas rychle utíkal. Asi největší atrakcí byl automat na teplé nápoje a občerstvení, kde si každý musel něco koupit i když to vůbec nepotřeboval. Během čekání jsme se posílili i sváčou a byl čas na další přesun.
Byli jsme si nejistí, jak bude pan řidič autobusu reagovat na takový počet dětí a to jsme ještě netušili, že se na zastávce objeví další dvě soutěžící družiny. Seznámili jsme se a cesta proběhla kupodivu v pořádku.
S příjezdem na nás čekalo velmi chladné a vlhké počasí. Ani ten vítr moc nepomáhal. Překvapil nás ovšem počet všech družin a společně jsme se dopravili na start závodu. Poté, co vedoucí zaregistrovali své družiny pořadatelům akce, závod mohl začít. Celá akce byla zahájena proslovem pořadatele a následné úvodní scénky s tématikou Letopisů Narnie. Družiny vycházely postupně s asi 15 minutovým rozestupem, takže jsme měli ještě asi hodinku do našeho startu. Jelikož počasí opravdu nepřálo a nebylo se pořádně kde schovat, tak si myslím že záchody jsou asi poslední místnost, kde by jste nás hledali. Ale zoufalá doba vyžaduje zoufalé činy a kupodivu tam bylo krásně teplo. Ve chvíli, kdy nastal čas našeho startu, jsme se odebrali na svoji pozici a vyrazili k prvnímu stanovišti, kde jsme měli za úkol vyhledat informace v textu. No.. alespoň víme, na co se na schůzkách zaměřit. Protože žádná sláva. Pokračovali jsme k vaření, skautské a obecné znalosti, orientaci v terénu apod. Neminuly nás samozřejmě ani šifry a zdravověda. Celý okruh měl asi 4km a i s nepříznivým počasím rychle utekl. Po cestě jsme se zastavili na sváču a než jsme se stihli rozkoukat, tak už jsme byli na konci závodu. Čekala na nás teplá odměna. Párkem z grilu samozřejmě nikdo nepohrdnul a jakmile jsme si naplnili břicha, tak jsme se začali dělit se světluškami a naší druhou šestkou o naše pocity a zážitky. Po příchodu všech šestek do cíle pořadatelé sečetli body a přišla závěrečná scénka a vyhlášení výsledků. Myslím, že s 4. a 2. místem můžeme být naprosto spokojeni. Středeční šestka tímto postoupila do krajského kola a jsme zvědavi, jak si povedeme tentokrát.
Mohu tedy s klidem říct, že jsme si to všichni užili. Rozhodně bohatá zkušenost a alespoň víme o svých slabinách.
A myslím, že je naprosto vhodné tento zápis zakončit větou „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“.