Rozdávání Betlémského světla 2021

I letos se nám dostalo možnosti vyzvednout Betlémské světlo na nádraží ve Žďáře nad Sázavou. Je to vcelku milá povinnost, ale to vstávání…
V sobotu 19.12. o půl osmé měl dojet vlak se skauty převážejícími světýlko. Většina lidí se však na nádraží shromáždila mnohem dříve. Obvyklý stisk levice se praktikovat nemohl, zůstali jsme tedy jen u pozdravu a navázali družný hovor se skauty z jiných středisek a probrali, co je kde nového. Po předání už jsme se moc nezdržovali a jeli zpátky do Bystřice napálit svíčky panu faráři.
Následující den v neděli 20.12. se konala akce Betlémské světlo tak, jak ji všichni znají, jen s tím rozdílem, že zůstalo jen u rozdávání světýlka a jakýkoli doprovodný program byl znemožněn aktuální situací. Od 9 do 13.|00 se skauti a skautky střídali u budovy muzea, kde jsme si tento rok udělali základnu. Bylo vlezlo a mrholilo, takže jsme tam pořádně vymrzli, ale rozhodně to stálo za to, protože jsme se aspoň viděli s ostatními. Žádnou velkou propagaci jsme letos nedělali, přesto si pro světlo přišlo spoustu lidí a ti co to nestihli, měli ještě možnost v průběhu bohoslužeb v bystřickém kostele svatého Vavřince.
Nezapomněli jsme ani na dědečky a babičky z Domu s pečovatelskou službou. Bohužel osobně jsme jim světýlko vánoční pohody předat nemohli, ale zajistili jsme alespoň jeho doručení pečovatelkám. Věříme, že i tímto způsobem udělalo osamělým seniorům radost.
Letos se nemohla konat ani tradiční vánoční besídka, takže po uklizení našeho místa, jsme si popřáli hezké svátky a rozešli se do svých domovů s přáním, aby příští rok byla tato akce již normální se vším, co k ní za poslední roky pořádání patří.