Soutěž s Klenem!

Zdravíme všechny holky a kluky našeho střediska, jejich rodiče a také všechny naše kamarády a podporovatele. V souvislosti s aktuální situací, kdy je do odvolání pozastavená naše činnost, jsme se rozhodli připravit soutěž, do které se může zapojit celá rodina. Soutěž sestává z několika úkolů souvisejících se skautskou činností a měla by celou rodinu zabavit v této nelehké době. Průběh soutěže budeme postupně vyhodnocovat a pokud bude úspěšná, tak ji rozšíříme o další úkoly. Vítězná rodina, které se podaří získat co nejvíce bodů získá od našeho střediska deskovou hru, abyste si užili společnou domácí zábavu po skautsku. Jste připraveni? Tak jdeme na to. Výsledky splněných úkolů nám posílejte na kontaktní email bystricenp@skaut.cz Zde je přehled jednotlivých úkolů.

  • NAVŠTIVTE ZAJÍMAVÉ MÍSTO Tento úkol prověří vaši orientaci a bystrost. Níže uvádíme GPS souřadnice dvou míst, k nimž se váže zajímavý příběh z historie skautingu v Bystřici nad Pernštejnem. Vaším úkolem bude jedno nebo obě místa objevit, najít na místě skautský symbol, vyfotit se u něho a fotku nám zaslat na kontaktní email. Jakmile od vás fotku obdržíme, zašleme vám příběh, který se k místu váže.
    • SLUNEČNÍ SKÁLA – 49.5275936N, 16.2944747E
    • MEDVĚDÍ SKÁLA – 49.5252822N, 16.2866661E

BODOVÉ OHODNOCENÍ ÚKOLU – 2 BODY ZA KAŽDÉ NAVŠTÍVENÉ MÍSTO

  • JARNÍ ÚKLID PŘÍRODY Tímto úkolem uděláte dobrý skutek a pomůžete přírodě. Každoročně se snažíme organizovaně vyčistit některé z míst, kam se skauty chodíme na výpravy. Bohužel letos zrealizovat společnou úklidovou akci není možné, a proto se musíme snažit každý sám. Byli bychom rádi, kdybyste si nějaké místo vybrali a zkusili ho při vaší zdravotní procházce vyčistit od odpadků. Napište nám, co se vám kde povedlo vysbírat a nezapomeňte přiložit fotku. Pokud narazíte na nějakou velkou černou skládku, tak nás na ni prosíme upozorněte. Zajistíme její likvidaci. Děkujeme.

BODOVÉ OHODNOCENÍ ÚKOLU – 5 BODŮ ZA SPLNĚNÍ

  • ZJISTĚTE NĚCO Z HISTORIE Tento úkol bude především pátrací akcí našich současných členů. Bystřickým skautským střediskem Klen prošly za 90 let jeho fungování stovky kluků a holek. Zapátrejte ve své rodině. Třeba nejste jediný kdo je nyní členem skautské organizace. Nemohlo se stát, že vaše maminky, tátové, babičky či dědové prožívali podobná dobrodružství jako vy? Zeptejte se, projděte rodinná fotoalba a oprašte staré zápisníky. Třeba zjistíte že přezdívky jako Malajka, Pípačka, Dudu nebo Rychlonožka patří někomu, koho velmi dobře znáte. Sepište krátký příběh o tom, jaký byl skauting tehdy a teď, připojte případně historickou fotku a pošlete nám je. S vaším svolením je pak použijeme při podzimní skautské výstavě.

BODOVÉ OHODNOCENÍ ÚKOLU – 4 BODY ZA SPLNĚNÍ

  • PŘIPRAVTE SI OZDRAVNÝ JARNÍ ČAJ Jaro už pomalu klepe na dveře a v březnu začínají růst první zdraví prospěšné bylinky. Poradíme vám, které byliny je v tuto dobu vhodné nasbírat a jak z nich připravit ozdravné čaje na posílení imunity, což se nyní náramně hodí. Pošlete nám fotopříběh od sběru až po šálek čaje.
    1. Sedmikráska chudobka Rostlina, kterou vídáme od brzkého jara na trávnících ve volné přírodě. Pomáhá při kašli, zahlenění, nachlazení nebo poruchách trávení. Pro sběr jsou určené její květy. Ty obsahují látky napomáhající zvýšení látkové výměny v játrech. Květy se sbírají od konce března do května a po nasbírání je možné udělat čaj z čerstvých květů, nebo květy nechat v pokojové teplotě uschnout. Uchováváme v dobře uzavřených nádobách. Jednu čajovou lžíci sušených nebo dvě čajové lžíce čerstvých květů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10–15 minut přiklopené louhovat. Pijeme 3x denně jeden šálek, který můžeme osladit medem.
    2. Plicník lékařský Tuto bylinku najdete v hájích a lužních lesích. Působí protizánětlivě, mírní dráždění při kašli a zvyšuje krevní srážlivost. Sbíráme její kvetoucí nať nebo spodní listy v období od března do dubna. Suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C. Uchováváme v dobře uzavřených nádobách. Dejte vařit asi 200 ml vody a přidejte do ní lžičku suchých listů plicníku lékařského. Nechte listy louhovat alespoň 15-20 minut. Pijeme 3x denně jeden šálek, který můžeme také osladit medem.
    3. Podběl lékařský Podběl roste převážně na vlhkých místech, především polích, loukách u vody, na březích potoků a v příkopech. Květy obsahují množství minerálních látek hlavně pak zinek s draslíkem. Odvar působí protizánětlivě, léčí suchý kašel, rýmu a nachlazení. Květy se sbírají časně zjara, po jejich rozkvětu, vždy za suchého počasí. Suší se rychle ve stínu ve vrstvě do 5 cm nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C. Jednu čajovou lžičku květů vrchovatě naplněnou zalijeme 250 ml vroucí vody a nechte krátce vylouhovat.
    4. Kopřiva dvoudomá Široce využívaná léčivá bylina se sbírá brzy na jaře do půlky května, kdy jsou její léčivé účinky nejsilnější. Sbírají se především spodní lístky. a špičky. Natrhaná bylinka se může doma nasušit do zásoby nebo používat čerstvá. „Kopřiva působí močopudně a podporuje činnost slinivky. Výborná je také při chorobách jater, žlučníku a ledvin. Pití kopřivového čaje je ideální na jarní očistu. Čaj se připravuje ze dvou lžic sušené či čerstvé kopřivy. Lístky louhujte ve vroucí vodě 10–15 minut pod pokličkou, poté přeceďte. Čaj popíjejte nejlépe vlažný.
    5. Prvosenka jarní Tato bylinka je známá pro své léčivé účinky již od 16.století. Prvosenka jarní neboli Petrklíč účinně ředí hleny v průduškách a plicích, čímž usnadňuje odkašlávání. Kromě toho pomáhá i při chřipce a nachlazení. Sbírá se celý květ s kalichem nebo jen květní koruna. Suší se ve stínu přirozeným teplem nebo nebo za umělého sušení při teplotách do 40°C. Čaj se připravuje z jedné čajové lžičky na 150 ml vody. Květy zalité vařící vodou se nechají v přikryté nádobě 10 minut odstát. Výluh se užívá dvakrát denně po jídle, je možné jej osladit, nejlépe medem.

BODOVÉ OHODNOCENÍ ÚKOLU – 2 BODY ZA KAŽDÝ ČAJ

  • ZTVÁRNĚTE KLEN Tentokrát tvořivý úkol pro celou rodinu v němž bude nejdůležitější vaše kreativita. Pokuste se vlastním originálním způsobem ztvárnit logo našeho střediska Klen. Možností je nespočet od namalování přes vyšívání až po vymodelování třeba z přírodních materiálů. Ti z vás, kteří by potřebovali si logo stáhnout jako podklad, je k dispozici ke stažení zde Pošlete nám foto svého výtvoru a ty nejzdařilejší po vašem svolení vybereme jako součást podzimní skautské výstavy v muzeu.

BODOVÉ OHODNOCENÍ ÚKOLU – 3 BODY ZA SPLNĚNÍ

  • RANNÍ OTUŽOVÁNÍ A ROZCVIČENÍ Výzva, která vás zajisté rozpohybuje a zocelí. O pozitivních dopadech pravidelného ranního otužování a protažení není pochyb. Snažíme se jej praktikovat na táboře, ale proč s ním nezačít už dříve? Otužování vodou je nejúčinnější. Vyplývá to ze skutečnosti, že voda odvádí při styku s tělem teplo více než dvacetkrát rychleji než vzduch. Proto je při otužování vodou zvlášť důležitá postupnost. Začátečníci mohou začít omýváním mokrou žínkou. Poté, co si tělo zvykne na omývání, lze přistoupit k vyšším fázím jako je mytí studenou vodou do půlky těla a následně studenou nikoliv však ledovou sprchou po dobu 1 – 3 minut. Při sprchování si nenámáčíme hlavu. Důležitá u otužování je pravidelnost, ideálně každý den. Jen tak se tělo adaptuje na chlad. Po otužování je důležité se ručníkem pečlivě otřít do sucha a můžete přikročit k druhé fázi ranní výzvy, kterou je rozcvičení. To jednak rozproudí krev v těle a zahřeje jej, zároveň také protáhnete důležité svaly a zmobilizujete hlavní klouby. Naši vedoucí si pro vás připravili cviky, které zaručeně zahřejí a protáhnou vaše tělo. Shlédnout jej můžete níže Pošlete nám foto či video z plnění vaší ranní výzvy a klidně jej doplňte o váš oblíbený ranní cvik.

BODOVÉ OHODNOCENÍ ÚKOLU – 2 BODY ZA SPLNĚNÍ

Tak to je naše soutěž. Budeme moc rádi, když se zapojí co nejvíce rodin. Průběžné hodnocení můžete sledovat zde či na našem Facebooku.