Výprava světlušek na Mercedesku

O víkendu 07.- 09. 02. 2020 jsme my, 4. oddíl světlušek ze skautského střediska Klen v Bystřici nad Pernštejnem, opět vyrazili na chatu Mercedeska, která patří skautům z Nového Města na Moravě. Odjezd byl tradičně už v pátek vlakem z bystřického nádraží. Po příjezdu vlaku jsme se všichni nalodili mimo vedoucí Michaely Hovorkové (Medy), která z nádraží odjela autem, aby na místo určení převezla všechen proviant a vedoucí Lenku Macháčkovou. Tentokrát s námi jela i Jana Navrátilová, instruktorka z lezeckého oddílu Lezci z Vysočiny, která se nabídla s pomocí. Dále se výpravy zúčastnily skautky z našeho střediska a to Zinuška Vandírková, Barča Ambrožová, Natálie Říkovská (Varan) a Anička Chlumská, které se nabídly s pomocí na výpravě. Cesta ve vlaku se světluškám jako vždy líbila. Po vystoupení na nádraží v Novém Městě na Moravě již následovala cesta na chatu cca 1,7 km dlouhá. Bohužel některé světlušky si na výpravu vzaly kufry nebo sportovní tašky, což jim cestu hodně znepříjemnilo. Je vidět, že osvěty mezi rodiči není nikdy dost. Po ubytování následovala večeře a večerní zpívání s Lenkou Macháčkovou. Den jsme zakončili čtenou pohádkou na dobrou noc, kterou přečetla Meda. Již několikátou výpravu si na usnutí předčítáme z knížky Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka.

Druhý den ráno po budíčku následovala rozcvičkou na čerstvém vzduchu. Kdo chtěl, mohl se i otužit ve zbytcích sněhu. Pak v rámci rozcvičky ještě nanosit dřevo do chaty na topení. Světlušky se předháněly, která toho odnese víc. Po ranní hygieně a snídani následovala procházka a prozkoumání okolí chaty spojená s hraním her. Připravili jsme se i na sáňkování, ale když jsme obešli celou biatlonovou arénu, nenašli jsme jediný alespoň malý kopeček, který by se dal sjíždět. Zastavili jsme se na chvíli alespoň na dětském hřišti u hotelu Ski. Dopoledne uteklo jako voda a následoval oběd a polední klid. Odpoledne jsme světlušky rozdělili do tří týmů a začala odpolední hra. Jeden tým hrál venku v lese paměťovou hru, která u světlušek buduje fotografickou paměť při fyzické zátěži. Druhá skupina byla zase na stanovišti, kde ukazovaly své tábornické dovednosti, především uzlování. Poslední tým byl na třetím stanovišti, kde prokazoval svoje znalosti s první pomoci a orientace v terénu. Aby to světluškám nebylo líto, postupně se vystřídaly na všech třech stanovištích. Světlušky se moc snažily a bylo vidět, že dovednosti, které se během prvního pololetí naučily, si dobře osvojily. Po odpolední hře následovala již večeře. Večer čekala světlušky ještě stezka odvahy, která měla dvě trasy. Kratší pro mladší světlušky, které ještě odvahu hledají a delší pro ty světlušky, které již odvahu našly. I když stezka hlavně u menších světlušek vzbuzovala obavy, nakonec se všechny zúčastnily a po stezce si velmi živě sdělovaly své zážitky a radost, že to dokázaly. A pak už hajdy na kutě. Nedělní ráno bylo věnované již přípravě na odjezd. Po rozcvičce a snídani se začaly světlušky balit. Ještě si samy nachystaly jídlo na cestu a pak začaly i s vedoucíma uklízet chatu. Po předání chaty následovala už jen cesta na nádraží a poté vlakem domů. Na nádraží již netrpělivě čekali rodiče.

Světluškám se výprava moc líbila. Musíme ještě jednou poděkovat Janě Navrátilové a skautkám Barče Ambrožové, Zinušce Vandírkové, Natálii Říkovské a Aničce Chlumské za pomoc na výpravě.
Za zmínku ještě stojí novoroční výzva vedoucích světlušek! Vzhledem k nevyřešené situaci kolem naší nové klubovny se vedoucí světlušek, kteří již chodí do zaměstnání, rozhodli pravidelně každý měsíc přispívat v rámci možností na transparentní účet našeho střediska na novou klubovnu. Každý přece jen musí začít u sebe. A třeba naše výzva osloví i někoho dalšího a rád se přidá.

Miloslav Chlumský-Mamut