Předěl 2020

Akci pro letošní skautský rok jsem si vybral po úspěšném minulém ročníku 2019 opět Předěl. Bohužel počasí nebylo nejsilnější stránkou. Jedná se zimní táboření probíhající v prostředí jizerských hor. Pro účast též hovořila účast dalšího člena našeho střediska – Amazoňana. Tématem letošního předělu byly mravenci, a drobným dárkem pro letošek byl puntíkovaný šátek ve třech barevných variantách, červená, zelená, a modrá, všechny s bílými tečkami a nápisem PŘEDĚL.

Na akci téměř všichni účastníci dorazili v pátek večer a v noci. V sobotu ráno po snídani proběhl nástup a rozdělení do družin, ve kterých jsme proti sobě soutěžili během sobotního dne. Stejně tak proběhlo rozdání šátků. O chvíli později jsme na běžkách vyrazili na dopolední putování po neznačených terénech. Proběhlo několik her s danou tématikou, kdy jsme si museli zapamatovat latinské názvy vybraných zástupců hmyzí říše, dále jsme přepisovali vzkaz zapsaný ve sněhu, stavělo se co nejvyšší mraveniště a závodilo se ve sjezdu na běžkách z kopce. Na oběd byla uvařena tradiční jizerskohorská polévka, chutnala výtečně.

Odpoledne se v téměř stejném obsazení týmů vyrazilo na rolbou upravené běžecké tratě. V prvé části odpoledne jsme závodili v družinách do kopce od prvního stoupání až na čihadla. Zde se po doběhnutí všech účastníků stavěly sochy mravence v různých tvarech a velikostech, avšak bylo nutné splnit podmínku, že pod mravencem musí být prostor pro fotbalový míč. Následoval výstup na Jizeru a při odpoledním sjezdu jsme na stejném místě hráli mravenčí fotbal všichni proti všem, kdy v kruhu bylo rozmístěno šest branek a k dispozici byli dva míče. Poslední hodnocenou aktivitou bylo večerní koupání v říčce, kdy bylo nutné splnit podmínku namočení se celým tělem až po krk ve vodě.

Následovala večeře a večerní nástup, kde celkově vítězný tým dostal po večerním nástupu ještě drobné ceny, tedy vyjma sladkostí, které byly vždy předávány vítězné družině za dílčí vítězství. Následovala pozvánka na další tradiční jizerskohorské akce: Ruprno 2020, tábor Naděje 2020 a Tisícovky 2020, stejně také pozvánky dalších účastníků na akce jiných středisek. Večerní rituál je jednou z věcí, kvůli kterým se tak rád vracím na předěl. Pak již následovalo pouze postávání u ohně, zpěv písní a spánek. Pro některé výživný, pro jiné méně kvalitní. Což záviselo na kvalitě spacáku a iglú, či jiného místa, kde účastníci přespávali. V noci začalo pršet a déšť pronásledoval všechny účastníky předělu během jejich nedělní cesty domů.

Einstein