Betlémské světlo a Vánoční besídka

Crrrrrrrrrrrrrr…. Je sobota 6.00 hodin ráno 21.12.2019. A my Eša, Madla a Nešika rychle vyskakujeme z postele abychom se nasnídali a mohli jet konečně pro Betlémské světlo. Po rychlé snídani a naložení petrolejek a lucerniček sedáme do auta a jedeme do Žďáru n.S., kde bude přesně v 7.32 stavět vlak, ve kterém skauti rozvaží Betlémské světlo napříč republikou. Na nádraží jsme již potkali skauty z jiných středisek. Už zbývají poslední minuty do příjezdu vlaku… takže si jdeme stoupnout na stanoviště kam přijede vlak a vyhlížíme v kterém vagónu budou skauti. Blíží se vlak a my již vidíme zlutou reflexní vestu vlát z okýnka. Rychle všichni pospícháme, protože vlak zde stojí pouze pár minut. Z vlaku vybíhají skauti a my se snažíme připálit si ohen do petrolejky. Vše se povedlo. Stojíme, děkujeme a loučíme se se skauty, kterí pokračují v cestě vlakem dále. Byl to krásný zážitek, a jsme rádi že jsme mohly být u toho.


A teď nastává to důležité, dopravit světlo k nám do Bystřice n.P. V autě opatrně držíme petrolejku a také máme ještě zapálenou svíčku v lucerničce, holt jistota je jistota. Jakmile jsme v Bystřici, tak jdeme do kostela sv. Vavřince předat Betlémské světlo otci Rozehnalovi. Poté světlo putuje k nám domů, kde se o něj staráme jak můžeme. Hlavně ať nám nezhasne. Světlo udržujeme od sobotního rána až do pondělního odpoledne, kdy ho převážíme na náměstí, kam si mohly lidé přijít připálit od nás světlo. Krásně nám k tomu hráli koledy pan učitel Štěpán Husák a Antonín Pokorný spolu se svými žáky. Skauti připravili punč a rozdávali světlo lidem. Světlušky mezitím tradičně rozdávaly Betlémské světlo lidem z Domu s pečovatelskou službou a udělali tak radost těm, kteří často o svátcích zůstávají sami. Po rozdání světla se skauti prošli do Kulturního domu, kde se konala Vánoční besídka. Hodné maminky nám donesly občerstvení – cukroví. Každý oddíl měl připravený svůj program, který předvedl rodičům a kamarádům. Poté každý oddíl představil svou činnost fotografiemi.
Následovalo rozdání dárečků u stromečku a poté jsme se rozešly k domovu strávit Vánoční svátky.
Děkujeme Kulturnímu domu za možnost mít besídku v malém sále a doufáme, že jste si ji všichni užili. Tak zase za rok ahoj.

Eša