Navždy odešel Bobr

V pátek 8.1.2016 nás navždy opustila velká osobnost bystřického skautingu. Ve věku nedožitých 74 let zemřel náš dlouholetý vůdce střediska, střediskový kronikář a člen Svojsíkova oddílu Pavel Filip – Bobr. Připomeňme si, jak výraznou osobností Bobr byl a vezměme si z jeho přístupu ke skautingu ponaučení.

Bobr se narodil v Brně ve válečném roce 1942 a ke skautingu se dostal těsně před jeho zrušením komunisty v roce 1948. Dobrodružný pobyt v přírodě jej natolik ovlivnil, že se nebál účasti na ilegálních schůzkách brněnského skautského oddílu. Poté co se přestěhoval za prací v uranových dolech do Bystřice nad Pernštejnem, kontaktoval místní skauty a v období tzv. Pražského jara v roce 1968 stál u znovuobnovení skautingu v Bystřici. V létě tohoto roku odjel Bobr na lesní školu na Vlčí kopec.
26.10. 1968 složil Bobr činovnický slib a stal se vedoucím 1.oddílu, který v té době čítal 30 chlapců. Ve dnech 23. – 24. 11. 1968 byl Bobr společně se Songem delegátem na III. Junáckém sněmu v Praze. Následovaly další dva roky skautování, během nichž Bobr ovlivnil desítky skautů v Bystřici. V únoru 1970 bohužel došlo již ke třetímu zrušení skautské organizace. Bobrovi byla zakázána práce s mládeží, čehož však nedbal a ilegálně se s členy skautské organizace scházel dál.
Listopadová revoluce roku 1989 otevřela cestu k demokracii a ke svobodě a tím také ke svobodě junáckých ideálů, které byly po celou dobu totality tvrdě umlčovány. V onom polistopadovém nadšení se hned v prosinci konal sraz bývalých členů a přátel skautingu. Všem bylo hned jasné, že se opět začne z „ničeho“, ale že je nutné skautské ideály předávat dál,aby nezanikly.
14.12. 1989 se v bystřickém kulturním domě konala Valná hromada, které se zúčastnili MVDr. Jan Pavlásek – Song (poslední vedoucí střediska), jeho zástupce Pavel Filip, dále Václav Vinkler, Marie Horová, Lubomír Gável, Václav Koenig ml. a další členové a zájemci. Bobr se tehdy stal novým vůdcem střediska a zahájil tak vzestup skautingu v Bystřici, díky němuž si můžete přečíst i tento článek. Bobr se zapříčinil o získání objektu bývalého SSM na sídlišti 2. Časem se podařilo tuto boudu, jak její název zlidověl, opravit a stala se novým místem schůzek. 8.5.1991 pak Bobr převzal klíče od zdevastovaného srubu Pod Horou, který tak konečně opět připadnul skautům.


20.12. 1991 Bobr přišel po vzoru skautů z Brna s myšlenkou rozdávání Betlémského světla. Tato tradice se pak ujala a stala se každoroční střediskovou akcí, při níž se scházejí lidé z celé Bystřice a okolí, aby si domů odnesli plamínek klidu a míru.


5.10. 1992 vydává Bobr první číslo střediskového občasníku „ KLEN“. Na jméno Klen ( což je název velmi rozšířeného stromu v našem městě) jej přivedl bratr Song. Písmena značí : K – kamarádství, L – láska, E – elán, N – nezdolnost. Od této doby také naše středisko nese tento název. Tento časopis, který Bobr pečlivě psal na stroji a následně ručně kopíroval, byl zdrojem informací pro celé středisko a v budoucnu se stal předlohou pro roverský časopis Doupě. Byl jedním z mnoha úspěšných pokusů Bobra o šíření důležitých informací členům střediska a snahy o zapisování všech důležitých milníků střediska, oddílů či družin do kroniky.

11.5. 1996 Bobr přišel s návrhem založit novou tradici. A tak naše středisko uspořádalo 1.ročník „ Pochodu po třech hradech“. Trasa v prvním ročníku byla dlouhá okolo 20 km. Kastelánem na zřícenině hradu Aušperku byl Bobr, na zbytcích hradu Pyšolec Široko a na zřícenině hradu Zubštejn se stal kastelánem Jestřáb. Celkem přišlo do cíle na 60 účastníků včetně skautů z Nového Města na Moravě. Tato tradice se stále drží. A ačkoliv se z pochodu stala pochodová hra, trvající celý víkend, tak Bobrův odkaz stále žije.

15.6. 1997 byla zahájena v Kulturním domě v Bystřici výstava „Skauting a 90 let Jaroslava Foglara“. Výstavu jsme zpracovali převážně z materiálů Bobra, který byl velký sběratel všeho, co se týká Jaroslava Foglara – Jestřába a byl též dlouhodobým členem Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Výstavu povolil sám Jaroslav Foglar, který jinak neměl o takovéto výstavy zájem a díky jeho přátelství s Bobrem nám bylo umožněno, jako jednomu z mála středisek, tuto výstavu uspořádat. Cti zahájit výstavu se dostalo bratru Janu Pavláskovi – Songovi, který byl členem Foglarovy pražské Dvojky a Foglar byl jeho oddílový vedoucí. Tehdy na tuto výstavu přišlo okolo 400 lidí, což je na bystřické poměry velké množství.

14.6. 1999 stál Bobr společně s dalšími střediskovými vedoucími u začátku stavby naší skautské základny na Vojtěchově. Zdejšímu srubu, kde Bobr i přes svůj pokročilý věk na letních táborech až do roku 2001 spával, od té doby nikdo neřekl jinak než Bobrovna. Základna na Vojtěchově se stala naším druhým domovem, kde se každoročně konají letní tábory, zimní táboření v tee-pee, nebo výpravy v průběhu roku. Po ukončení své funkce vůdce střediska se Bobr staral o střediskovou kroniku, kam zapisoval všechny důležité informace nejen o chodu střediska, ale i města Bystřice. Ačkoliv pro něho bylo, kvůli onemocnění Parkinsonovou chorobou, velmi obtížné kroniku psát, tak do poslední chvíle vedl pravidelné měsíční zápisy. Díky němu také vznikla střediskový Almanach, mapující historii střediska od roku 1930. Bobr se pravidelně účastnil střediskových skautských akcí a hrdě zastupoval skauty při každoroční oslavě narození T.G.Masaryka, konající se u jeho sochy před bystřickou základní školou. Aktivní byl rovněž v kruhu svých kamarádů ze Sdružení přátel Jaroslava Foglara (SPJF), jehož byl v letech 2000-2002 místopředsedou. Každoročně se účastnil setkání ve Sluneční zátoce, naposledy pak v červnu 2015.

22.4.2015 převzal Bobr při příležitosti svátku sv.Jiří, patrona skautů, Vyznamenání skautského Kraje Vysočina za celoživotní skautskou činnost. Za účasti velkého množství bystřických skautů bylo z jeho hlasu slyšet dojetí, pramenící ze spokojenosti, že své poslání dokázal předat dál a středisko i nadále funguje.

Bobr zemřel ve stejný den, jako před 75 lety zakladatel světového skautingu lord Robert Baden-Powell. Pro nás Bobr znamenal stejně tolik, co pro světový skauting Baden-Powell. Bobře děkujeme ti za vše.

Více fotek naleznete zde

Napsat komentář