Krajské kolo Závodu vlčat a světlušek 2016

Závody vlčat a světlušek se konají jednou za 2 roky a skládají se ze základního, krajského a celostátního kola. Pořádání toho krajského v letošním roce se zhostilo naše středisko. Termín závodu jsme určili na 4. – 5. června a místem konání se stalo naše oblíbené tábořiště ve Vojtěchově. Od pátečního odpoledne roveři stavěli hangáry, abychom měli všechny závodníky a jejich doprovody kde ubytovat.

Probuzení do sobotního rána, kdy jsme vstali v 5:00 aby se vše stihlo, slibovalo teplý a slunečný den. První hlídky se začaly sjíždět již okolo 7:00 a po ubytování se závodníci a závodnice zaregistrovali. Samotní zahájení závodu proběhlo s menším zpožděním v 10:00 příchodem kapitána Jacka Sparrowa a jeho družiny. Ten všechny přivítal a seznámil s plánem závodu, plným dobrodružných aktivit, vedoucích ke ztracenému pokladu. Po vyvěšení pirátské vlajky na stožár proběhlo představení jednotlivých soutěžních družin. Hlídky si připravily básničky, tabla i divadlo. Poté se hlídky rozmístily na jednotlivá stanoviště a závod mohl vypuknout. Piráti si na hlídky připravili nejeden těžký úkol. Závodníci museli absolvovat náročnou překážkovou dráhu, ošetřit zraněné po zásahu dělovou koulí, zorientovat se podle mapy, nasytit hladové, ulovit tajnou zprávu na rybníku nebo se zorientovat v dopravním provozu spletitých polních cest Vojtěchova. Jako oddechová stanoviště hlídky navštívily například také umělou horolezeckou stěnu, zadováděli si v bumpre ballech nebo postavily komín z kostek pomocí kostkostroje.

Za každý splněný úkol družina dostala kousek tajné zprávy, která jim po závodě měla prozradit, kde naleznou piráty s ukrytým pokladem a jak je přivolat. Kolem poledne, když byl závod v plném proudu, se spustil silný vytrvalý déšť. Ani to však malé piráty neodradilo a po potřebném doplnění energie poctivou obědovou čočkovkou, se vrhli do odpolední části závodu, který měl podobu dvou samostatných okruhů. Na jejím úplném závěru čekalo všechny hlídky luštění šifrované zprávy, která je dovedla do přístavu. Zde musely všichni nahlas zavolat na Jacka, který se svou družinou přivezl poklad.

Závod zdárně dokončily všechny hlídky, avšak vyhrát a postoupit do celostátního kola mohla vždy pouze nejlepší hlídka z dané kategorie. Rozdílem 3 bodů porazila Káňata z Nového Města na Moravě družinu Panterů z Polné a na 3. místě se umístili Ninjové z Pelhřimova. U světlušek byl boj vyrovnanější, protože o pouhého půl bodu zvítězily Vlčí Máky z Třebíče před druhými Žabkami z Pelhřimova a třetími Mexičankami z Moravských Budějovic. Vítězné hlídky obdržely skleněné medaile a každá soutěžní družina si mohla vybrat jednu z hodnotných cen.V celostátním kole, které proběhne v září v Novém Městě nad Metují, tedy Kraj Vysočina budou reprezentovat kluci z Nového Města na Moravě, obhajující 2.místo z posledního ročníku a holky z Třebíče. Přejeme jim hodně úspěchů, aby vlajka našeho kraje vlála co nejvýš.

Večer nesměla chybět noční hra Hledání bludiček, při níž přeživší piráti, kteří neusnuli, nebo se nebáli jít sami do lesa bez baterky, hledali barevně blikající bludičky. Kdo toho měl ještě málo, mohl poté shlédnout fotky z celého dne. Unavení piráti ulehli do 3 postavených hangárů a jejich dospělý doprovod ještě chvíli seděl u ohně. Ráno proběhla snídaně, úklid, rozloučení a odchod. Doufáme, že se akce všem líbila. A těšíme se opět někdy na Vojtěchově.

Na závěr bychom rádi poděkovali sponzorům a partnerům akce, díky nimž jsme mohli tento závod uspořádat:
město Bystřice nad Pernštejnem
Kraj Vysočina
Aquaplastik
Lesy ČR
Krajská rada Junáka
Lezci z Vysočiny
Junák-český skaut, středisko Bílý štít Nové Město na Moravě, z.s.
Junák-český skaut, přístav Racek Žďár nad Sázavou, z.s.

Fotogalerii celé akce můžete shlédnout zde