Výprava vlčat za Mauglím

Ve dnech 27. – 28. 9. se konala první letošní výprava vlčat z oddílu Dvojka a byla velice povedená.

Sešli jsme se v pátek 27. 9. v 19.00 u srubu Pod horou. Zatímco kluci z páteční družiny zde již byli, tak středeční družina teprve dorazila. A oddíl byl téměř kompletní. Chyběli jen omluvení nemocní chlapci, kteří však byli řádně omluveni. Vedoucí byli rovněž skoro v kompletní sestavě. Chyběl jen Pastor, který se účastnil dlouho plánovaného závodu přežití záchranných složek. Prvním důležitým úkolem bylo donést vodu z blízké Křišťálové studánky, jak ji chlapci v průběhu září pojmenovali. Následovala kontrola vybavení, především však pro noční hru potřebných svítilen. Musíme pochválit rodiče, že nic nenechali náhodě a drtivá většina vlčat tak byla vybavena pohodlnými čelovkami, které jsou při nočních pohybových hrách neocenitelnou pomůckou. Přišlo i na první slzy a stesky některých nováčků, které jsme však brzy rozehnali první společnou hrou.

Jakmile se setmělo tak se ozval zvuk píšťalky a nástup ohlašující večerní program. V prostoru Hory se ztratili rádcové a prvním úkolem družin bylo rádce najít podle nepravidelného hvizdu píšťalky. Ačkoliv měli chlapci svítilny, tak do temného lesa se jim moc nechtělo. Obzvlášť když věděli, že tuto část lesa hlídá zlý tygr Šer-Chán, který Mauglímu usiluje o život. Rádci byli nakonec v pořádku nalezeni. Večer však ještě nekončil. Kdesi v hloubi lesa se ozval zvuk rohu, svolávající všechna vlčata na Poradní skálu. Cesta šerem přinesla nejeden kotrmelec, ale nakonec chlapci přišli k místu určení, osvětlenému pěti loučemi, kde už čekal Upír. Vlčata udělala kruh kolem loučí a držíc se za ruce s napětím vyslechla poutavý příběh o Mauglím. Po něm složila přísahu, že budou dodržovat zákon džungle a pravidla smečky. V tichosti jsme se pak všichni přesunuli zpět ke srubu, kde jsme opekli na ohni špekáčky a s příchodem deště jsme se přesunuli do srubu. Sámo s Pomerančem zahráli známe táborové songy na kytaru a unavená vlčata jedno po druhém usínala.

Ráno byl v 7.00 budíček, úklid ležení a rozcvička na nedalekém výletišti. Pořádně se rozhýbat bylo před náročným dnem nezbytné a na závěr nechyběl souboj meze družinami ve štafetovém překážkovém běhu. Pak už se všichni těšili na snídani, kde jsme se naučili dalšímu pravidlu smečky, že nikdo nezačne jíst před tím, než mají jídlo všichni a společně si popřejí dobrou chuť. K snídani bylo oblíbené kakao a kombinace müsli, cornflakes a čokokuliček. Poté jsme se vydali ke studánce za hygienou, neboť každé vlče je čistotné. Někteří sice na kartáček a pastu zapomněli, ale alespoň si to zapamatují pro příště.

Další program se skládal z kontroly splněných úkolů ve stezce Nováček, zahráli jsme si hodně nových her a starší vlčata se ujala přípravy oběda. Připravit a rozdělat oheň, nachystat suroviny na oběd a pomoci Upírovi s přípravou jídla. Všichni se toho zhostili velice zodpovědně a výsledkem bylo jídlo, na kterém si všichni pochutnali. Inu společná práce vždy lépe chutná. Po obědě následoval program na uklidnění uvnitř srubu, kde se vlčata seznamovala s pravidly smečky a zvěčnili se otiskem palce a podpisem na tablo Dvojky.

Pak se již 4 družiny vydaly plnit úkoly, při nichž chlapci poznávali nejdůležitější postavy Knihy džunglí. Černý panter Baghíra vlčata prověřil v jejich mrštnosti a obratnosti, když měla vyšplhat na vrchol Poradní skály. Další Mauglího přítel, moudrá krajta Ká dala vlčatům zajímavé hádanky, po jejichž zodpovězení získali chlapci pokřik smečky „HIP HIP HURÁ HEJ, RUKU NA TO DEJ. MY JSME DVOJKA VLČATA HEJÁ HEJÁ HEJ.“ A právě pokřik si měla vlčata zapamatovat a zarecitovat medvědu Balúovi. Ten je navíc otestoval ze znalostí skautské symboliky a ověřil jejich týmovou sílu s přenášením vody. Poslední postavou s níž se vlčata setkala byl obávaný tygr Šer-Chán, který odnesl smečce důležité vybavení pro pobyt v přírodě. Úkolem vlčat bylo tygra nepozorovaně a potichu o tyto věci jako sekera, kotlík, křesadlo či lékárnička obrat. Nakonec se to všem družinám podařilo.

Mimo plánovaný program jsme si však zažili i spoustu nečekaných příhod. To když chlapci našli hada a mysleli, že jde o zmiji. Nakonec společně s Upírem odhalili, že jde o užovku, kterou většina viděla poprvé naživo. Dalším zážitkem bylo objevení kudlanky, která také není běžně se vyskytujícím tvorem. Po splnění všech úkolů došlo ještě na potřebný úklid a výpravu jsme zakončili společným focením. Celkem 26 vlčat a 5 vedoucích si tak skvěle užilo první společnou akci a už se všichni těší na další.

Tento záznam byl publikován v Dvojka . Uložit odkaz do záložek.