OBROK 2017

Ve dnech 7.-11. června 2017 jsme se s bystřickými skauty zúčastnili největší skautské akce tohoto roku – Obroku. Probít se včas registrací a získat místo mezi tolika zájemci bylo mírně řečeno obtížné, o to větší radost jsme však měli, když jsme v Trutnově konečně stanuli před vstupní bránou. Hned na úvod jsme obdrželi šátky, handbooky a stripy, kterými jsme se po zbytek akce prokazovali, a následně jsme si našli místo na stanování ve vyznačených subcampech. Když jsme se porozhlédli po okolí, Obrok byl oficiálně odstartován zahajovacím ceremoniálem. Zbytek dne zaplnily koncerty Voxela a Stevena Danielse a pro ty, kteří nemohli spát, tu byla i noční hra.

Ve čtvrtek ráno nás probudil budíček v podobě Slavíků z Madridu. Dobrovolníci se zúčastnili rozcvičky a my ostatní jsme šli připravit snídani. Krátce poté následoval nástup, na kterém jsme se dozvěděli pravidla akce a informace k programům, které nás čekaly. Po skončení nástupu jsme se rozdělili do skupinek, abychom společně pomohli Trutnovu a jeho okolí. Někteří pomáhali důchodcům, jiní v útulku, někdo sbíral odpadky , zpíval anebo se zamýšlel nad svými postoji k všelijakým tématům a konfliktům. Pokud naše služba netrvala celý den, čekaly nás programy, ve kterých jsme se vyřádili s živly. V nabídce byly například lanové aktivity, vodní hrátky, AcroYoga, světová hra na obchod, show brněnského Vida centra a další. Večer nás čekal Battle skautských kapel nebo tradiční táborák.
Další den pro nás bylo připraveno Krinspiro, ve kterém jsme si vyzkoušeli nejrůznější aktivity a nabrali inspiraci pro tvorbu programů. Zkusili jsme si soustředit se na více věcí najednou, naučili jsme se nové skupinové hry a poté se zamysleli nad tím, jací bychom jako skauti měli být a zda-li tací opravdu jsme.

V odpoledních hodinách byli zlinčováni původní stavitelé Trutnova, a tak jsme se rozdělili do skupin podle subcampů, ozbrojili se ponožkami a vydali se budovat město lépe. Obránci probíjeli cestu sběračům, aby mohli střádat a odnášet suroviny potřebné ke stavbě budov a dbali na to, aby je nepřátelské týmy nepřipravili o život. Když bylo město postaveno a hra skončila, poslechli jsme si kapely NouBrejns a Fast Food Orchestra. Také jsme shlédli obohacující film s názvem Krev v mobilech popisující situaci v Kongu, kde se v nelidských podmínkách těží suroviny potřebné k výrobě mobilních telefonů.

V sobotu nás čekaly především VaPra, v rámci kterých jsme absolvovali nejrůznější přednášky a diskuze. Měli jsme možnost vyjádřit své názory k daným věcem, nebo se jen ptát na všechno, co by nám mohlo „rozšířit obzory“. Ve svém volném čase jsme také kdykoli mohli navštěvovat skautské muzeum, krčmu, kavárnu, junshop, čajovnu nebo se jít vykoupat do bazénu. Odpoledne jsme společně sestavili mapu znázorňující všechna města, ze kterých účastníci Obroku pochází a ke každému kraji jsme připojili tři vystihující hashtagy.

Po prezentaci této mapy proběhl závěrečný ceremoniál, kde jsme shlédli sestřihy našich aktivit, zrealizovali poslední nástup a zhodnotili celou akci. Pokračovali jsme diskotékou a jelikož byl před námi poslední večer, strávili jsme ho v čajovně. V neděli ráno už nám nezbývalo nic jiného, než sbalit stany a vydat se zpátky domů. Myslím, že můžu mluvit za Míšu, Šmatlu i Máju když řeknu, že Obrok 2017 byl jednou z nejskvělejších akcí, které jsme dosud absolvovali. Za těch pár dní co jsme tu byli, jsme zažili spoustu zábavy, poznali nové přátele, načerpali inspiraci a celkově jsme si to opravdu užili. Velké poděkování patří organizátorům, kteří si dali tu práci celý Obrok zrealizovat, servis týmu za jejich obětavou práci a všem, kteří pomáhali s přípravami a doprovodnými programy. Byl to nezapomenutelný zážitek a budeme se určitě těšit zase ob rok. 🙂

Napsat komentář