Tábor IŠI-TA-WAI 2015

Poslední dva týdny v červenci znamenají už tradičně pro bystřické skauty tábor. Ten představuje nejen únik od elektřiny, internetu a dalších moderních vymožeností, ale zejména únik do úplně jiného světa. Tentokrát jsme se společně vydali do prérií. Na celých čtrnáct dní se totiž vojtěchovské tábořiště proměnilo v indiánský kraj IŠI-TA-WAI, který obývalo 34 bojovníků pod vedením mnoha zkušených a větrem ošlehaných šamanů.
Poté, co jsme se ubytovali ve svých vigvamech, prozkoumali terén, seznámili se s novými a přivítali se starými kamarády, naplno jsme se vrhli do táborového života. První den jsme zakončili tradičním špekáčkem a společným zpíváním u ohně.

Počátek týdne jsme věnovali rozdělení do jednotlivých skupin. Babinové, Athenové, Kučinové a Ingalikové, to byli kmeny, které se utkaly o zisk pokladu. Že to nebylo zrovna jednoduché, to by jistě potvrdil každý táborník. Postavit a ubránit obydlí, zároveň se snažit zaútočit na cizí, ošetřit raněné bojovníky, dovést do vesnice vodu, to byly jen některé z těžkostí, se kterými jsme se museli potýkat.

Protože jsou indiáni hrdí a pověrčiví, každá skupina si také osvojila své zvíře a vyrobila vlajku. Nejen družiny navzájem však porovnávali své síly. I jednotliví bojovníci mohli zjistit, ve kterých tradičních disciplínách vynikají a ve kterých mají ještě malé rezervy. Vyzkoušet si mohli střelbu z luku, slalom nebo paměťovou kimovku.

Polovina tábora je tradičně zasvěcena skládání slibů. Při tomto obřadu mezi sebe přijímáme nová vlčata, světlušky, skauty a rovery s rangers. Mezi vlčata letos zavítají Michal Blahák a Jakub Mazourek, oddíl světlušek obohatí Tereza Kuncová, Barbora Jedličková, Klára Ťupová, Simona Smolíková, Magda Zichová a Kateřina Žáková. Staršími matadory, kteří konečně dosáhli na hnědý skautský šátek, se stali Martin Žák, Bohdan Janda, Marek Hladík, Jakub Šaur, Josef Stejskal, Anna Bartošová a Andrea Svobodová. Řady RS se rozšířily o Michaelu Hlaváčkovou, Dagmar Tomkovou, Vojtěcha Martinka a Jakuba Hutaře.

Že zdravý duch je jedině ve zdravém tělě, to je pravda odvěká. Skauti to moc dobře ví, a proto nezahálí. V neděli se vydali na kolech do Štarkova, kde přenocovali ve zřícenině místního hradu. Aby výlet nebyl jenom o zábavě, nabídli také pomocnou ruku obyvatelům vesnice. Mladší účastníci se protáhli při pěší výpravě do Zubří k rybníku a na zmrzlinu.

První týden se přehoupl a na naše udatné indiány čekala další várka dobrodružství. Museli přenést oheň přes vodu, zajistit si maso i dřevo. Když už si mysleli, že je nečeká nic zlého, museli čelit útokům nepřátelských kmenů a uchránit před nimi svá obydlí. Na celou noc se proto přestěhovali do vlastnoručně postavených lesních příbytků, kde se museli postarat o své mladé spolubojovníky, ochránit vlajku a navíc zkusit ukořistit vlajku nepřátelskou. To ale nebyla jediná noční aktivita, která na táborníky čekala. Kromě tradiční cesty lesem museli letos bojovníci vykoupit od šamana svá hříšná srdce. I když některým s odřenýma ušima, nakonec se to všem povedlo. Poslední táborová sobota znamená pro některé tolik očekávanou (pro některé naopak) návštěvu rodičů. Ti si mohou vyzkoušet oblíbené aktivity, zazpívat si u ohně a prožít si jeden plnohodnotný táborový den. Kromě návštěvy je sobota také dnem, kdy se vyhlásí výsledky celotáborové hry a předají se ceny.

Letos to dopadlo následovně:

  1. místo KUČINOVÉ
  2. místo INGALIKOVÉ
  3. místo BABINOVÉ
  4. místo ATHENOVÉ

Nejúspěšnějšími bojovníky se stali:

Barbora Jedličková, Justýna Nebolová, Zdeněk Dobeš, Andrea Svobodová, Anna Bartošová a Jitka Švandová.

Už podruhé měli táborníci také možnost porovnat svoje síly v závodě IRON SCOUT, v němž ukáží svoji zdatnost v plavání, běhu a jízdě na kole.

Každoročně se starší skauti snaží o získání tří orlích per, což není jednoduchá disciplína. Nejenže nesmí 24 hodin jíst a mluvit, jednou z podmínek je také celodenní „přežití“ o samotě v lese. Letos na tuto metu dosáhly Jitka Švandová, Kristýna Buchtová, Dáša Tomková a Kateřina Svobodová.

Věříme, že všichni indiáni si letošní tábor užili a už teď se těšíme na příští rok!