Předěl 2015

I letos se 20.-22.2.2015 konal tradiční Předěl, zimní víkendové roverské táboření. Jednalo se o jeho již XXI. ročník a pro mnohé účastníky se stal pravidelnou součástí jejich života. Pro mě to byla novinka. Bystřičtí skauti měli silné zastoupení v sestavě Upíra s Petrou, Martina, Radima a Amazoňana. Celý výlet začal naprosto klasicky, cestou do vyhlášeného Josefova Dolu, odkud nás čekala strastiplná cesta až na předěliště. Nebo ne? Prý ne, cesta mohla být i horší. Skutečně prozaické vyjádření. Poté co jsme minuli místní části nazvané jako Nebe a Peklo, doufala jsem, že nás může čekat snad už jenom ráj. Netušila jsem, jak blízko jsem byla v tu chvíli pravdě.

Předěliště se rozkládá v malebném zákoutí lesa, kde, pokud potkáte lišku Bystroušku, nebudete překvapeni. Letošní klimatické podmínky nám přály a díky pomoci velké spoustě dobrovolníků, kteří se zapojili již týden před předělem, čekala na všechny účastníky prostorná a pohodlná iglú. Po setkání s Hastrmanem a potvrzením toho, že nikdo nezůstal na cestě, ani to nevzdal, jsme se vydali zabydlet si svoje iglú. Troufám si říct, že šest lidí se tam vešlo docela pohodlně. Následovala ještě rychlá návštěva u ohniště, pozdravení starých známých a poté již do spacáků a načerpat síly na druhý den.

V sobotu začal den, jak jinak, než snídaní. Následovalo společné setkání všech účastníků u ohniště, kde jsme byli obdarováni již tradičním dárkem. Letos jsme si do svých sbírek odnesli pohlavníky. Multifunkční součást oděvu, který se hodí i k vykrádání bank. Nemáte tušení proč a jak? Nevadí, hlavně, že účastníci vědí a určitě si vybaví Hastrmana se dvěma pohlavníky na hlavě. Následovalo rozdělení do sedmi družstev po šesti. Tématem letošního Předělu bylo „po liščí stopě“. Značkování stromů, vyhrabání liščí nory a následné ukrytí čtyř členů družstva, sjezd s čepicemi svázanými k sobě a všechny tyto hry prokládány příjemným lyžováním krásnou krajinou za tak slunečného počasí, že jsme si ani hezčí nemohli přát, vyplnili naše dopoledne. Následoval návrat na předěliště a všichni jsme se zahřáli vynikající zeleninovou polévkou. Odpoledne bylo také plné společných her, při kterých jsme si užili spoustu legrace i sněhu. Bohužel jsme byli nuceni z nedostatku času vypustit tradiční výstup na Jizeru. Večer následovalo společné koupání v potoce s velmi příjemnou teplotou a následné zpívání u ohně.

V deset hodin večer se všichni účastníci odebrali ztichlou a tmavou krajinou na mořskou, kde se pod hvězdným nebem konalo zapálení čtyř pochodní jako symbolů Síly, Krásy, Pravdy a Lásky.
Kdo nezažil, nepochopí. Těšíme se na příští Předěl 🙂